Składniki:
Spód pizzy:
- kalafior średniej wielkości
- 1jajko
- 0,5 szklanki sera żółtego
- 1 płaska łyżeczki bazylii
- 1 płaska łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Dodatki do pizzy:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- papryczka chilli (bardzo drobno pokrojona)
- boczek pokrojony w kostkę
- ser żółty
Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś na kształt drobnego ryżu. Rozdrobniony kalafior wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 5 minut, aby ser się rozpuścił.
Smacznego!
Dzisiaj robiłam pizze na cieście drożdżowym, taki spód z kalafiora też muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i godne wypróbowania, ja widziałem też spód z kiszonej kapusty :)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, nie zawsze pizza musi być na cieście drożdżwym.
Usuń