sobota, 14 lutego 2015

Pizza na kalafiorze

Przyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze. Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy. 





Składniki:

Spód pizzy:
  • kalafior średniej wielkości
  • 1jajko
  • 0,5 szklanki sera żółtego
  • 1 płaska łyżeczki bazylii
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Dodatki do pizzy:
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • papryczka chilli (bardzo drobno pokrojona)
  • boczek pokrojony w kostkę
  • ser żółty

Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając twarde części. Rozdrabniamy go w malakserze lub ścieramy na tarce. Otrzymamy coś na kształt drobnego ryżu. Rozdrobniony kalafior wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 5 minut, aby ser się rozpuścił. 

Smacznego!














3 komentarze:

  1. Dzisiaj robiłam pizze na cieście drożdżowym, taki spód z kalafiora też muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe i godne wypróbowania, ja widziałem też spód z kiszonej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, nie zawsze pizza musi być na cieście drożdżwym.

      Usuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.