Składniki:
- 5 jajek
- 40 dag mąki
- 25 dag masła
- 25 sera białego (zmielonego)
- 1 pomarańcza
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 0,5 łyżeczki soli
- owoce kandyzowane
- cukier puder do posypania
- masło i bułka tarta do formy
Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy na zmianę trochę ciasta i owoców, na końcu ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.