- 1 szklanka wody
- 1/2 margaryny
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę i wodę przekładamy do garnka i gotujemy aż margaryna się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę i gotujemy 5 minut. Masę studzimy i dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Blachę wysypujemy delikatnie mąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych eklerków lub ptysi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 30 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciastka na 10 minut. Po ostudzeniu przekrajamy je na pół i przekładamy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Przepysznie wyglądają te eklerki :)
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/
Bardzo apetyczne, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuń