środa, 27 sierpnia 2014

Ptysie i eklerki z bitą śmietaną

Gdy jestem w cukierni , to nie mogę oderwać oczu od ptysi i eklerek z bitą śmietaną. Są tak apetyczne, że często je kupuję. Dzisiaj postanowiłam sama je przygotować. Są pyszne. 







Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę i wodę przekładamy do garnka i gotujemy aż margaryna się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę i gotujemy 5 minut. Masę studzimy i dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Blachę wysypujemy delikatnie mąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych eklerków lub ptysi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 30 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciastka na 10 minut. Po ostudzeniu przekrajamy je na pół i przekładamy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. Przepysznie wyglądają te eklerki :)

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.