czwartek, 11 grudnia 2014

Karmelowiec

To ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde podniebienie. Polecam!





Składniki:

  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 dag mąki tortowej 
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni  około 20-30 minut. Po przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną.

  • 0,5 litra śmietany kremówki (36%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fix

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix.  Ciasto przełożone bitą śmietaną polewamy gorącym karmelem (puszkę skondensdowanego mleka słodzonego gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.