niedziela, 15 lutego 2015

Polędwiczki w boczku

Jeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku. Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są miękkie, wilgotne, niewysuszone.




Składniki:
  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 16-20 plasterków chudego wędzonego boczku
  • 3-4 łyżki musztardy
  • 1łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól

Polędwiczki płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek na kawałki o szerokości ok. 5 cm. Każdy kawałek lekko oprószamy solą. Plasterki boczku smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i owijamy nim kawałki polędwiczek. Spinamy wykałaczkami i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Mąkę przesmażamy z masłem, rozprowadzamy mlekiem, dodajemy pieprz i polewamy polędwiczki. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!







1 komentarz:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.