środa, 31 grudnia 2014

Pączki

"Niebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc do pracy. Czas na pączkowe szaleństwo.

Składniki:

  • 8 szklanek mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki margaryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1-2 paczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 1,5 szklanki mleka (lekko ciepłe). Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, rozpuszczoną schłodzoną margarynę  i spirytus. Wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.