Składniki:
- 8 szklanek mąki
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łyżek oleju
- 1-2 paczki cukru waniliowego
- 2 łyżki spirytusu
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 1,5 szklanki mleka (lekko ciepłe). Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, rozpuszczoną schłodzoną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Genialny przepis!
OdpowiedzUsuń