poniedziałek, 7 lipca 2014

Pascha

Upały, upały, upały. Może coś dla ochłody? Dobrym pomysłem będzie pascha z dodatkiem lodów, bitej śmietany i owoców.



Składniki:

  • 3 l mleka
  • 3 szkl. kwaśnej śmietany
  • 9 żółtek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. roztopionego masła
  • 1 laska wanilii
  • rodzynki, migdały, orzechy
  • skórka pomarańczowa
Gotujemy mleko z laska wanilii. Żółtka łączymy ze śmietaną i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy na wolnym ogniu 3-4 minuty. Odstawiamy z ognia do ostygnięcia, po czym wlewamy do woreczka z gazy i pozostawiamy , aby masa ociekła. Przygotowaną masę przekładamy do miski, dodajemy roztopione masło, cukier puder, startą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie rozcieramy. Na końcu dodajemy bakalie.
Paschę możemy podać z lodami, bitą śmietaną i owocami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.