Składniki:
- 2 kg mąki szymanowskiej
- 0,5 kg masła lub margaryny
- 1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu)
- 2,5 szklanki cukru
- 4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag)
- 14 zmielonych goździków
- 20 sztuk zmielonego ziela angielskiego
- 1 paczka kakao (ilość według uznania)
- 5 jaj
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Z jednej szklanki cukru robimy karmel. Kiedy będzie ciemny odstawiamy i wlewamy 0,5 szklanki ciepłej wody. Do tego dodajemy masło, miód, przyprawy, kakao, pozostałą część cukru, mleko i wszystko gotujemy. Po ostudzeniu wsypujemy mąkę (ok. 1,5 kg). W małej ilości wody rozpuszczamy sodę i wlewamy do ciasta. Na koniec dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 210 stopni około 9 minut. Po ostudzeniu dekorujemy je.
Smacznego!
Zjadłabym sobie teraz pierniczki :)
OdpowiedzUsuń