niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie.




Składniki:
  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 0,5 kg masła lub margaryny
  • 1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu)
  • 2,5 szklanki cukru
  • 4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag)
  • 14 zmielonych goździków
  • 20 sztuk zmielonego ziela angielskiego
  • 1 paczka kakao (ilość według uznania)
  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Z jednej szklanki cukru robimy karmel. Kiedy będzie ciemny odstawiamy i wlewamy 0,5 szklanki ciepłej wody. Do tego dodajemy masło, miód, przyprawy, kakao, pozostałą część cukru, mleko i wszystko gotujemy. Po ostudzeniu wsypujemy mąkę (ok. 1,5 kg). W małej ilości wody rozpuszczamy sodę i wlewamy do ciasta. Na koniec dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 210 stopni około 9 minut. Po ostudzeniu dekorujemy je.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.