wtorek, 19 sierpnia 2014

Ogórki konserwowe

Czy można wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe. By ogórki były kruche i twarde, wcześniej trzeba je moczyć w wodzie przez godzinę.





Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 szklanki octu

Do słoika wkładamy czosnek, gorczycę, ziarenka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper.

Wodę z octem, cukrem i solą gotujemy. Gorącym płynem zalewamy ogórki w słoikach. Pasteryzujemy 30-35 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.