środa, 30 grudnia 2015

Sernik gotowany na miodowych plackach

Tym ciastem można zaskoczyć wszystkich. Sernik gotowany, miodowe placki, karmel, orzechy - to idealne połączenie i niesamowity smak.



Składniki:

Placki miodowe:
  • 4 szklanki maki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 300 g margaryny "Kasia"
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
 Sernik gotowany:
  • 1 kg mielonego białego sera
  • 200g margaryny "Kasia"
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  •  3/4szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo: 
  • 1 puszka masy krówkowej
  • posiekane orzechy
  •  
  • Placki miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia ok. 15 minut w 200 stopniach. 
  • Sernik gotowany: W garnku roztapiamy masło, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy jajka, cukier biały, cukier wanilinowy, Dokładnie mieszamy i zagotowujemy na średnik ogniu, uważając, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę z budyniem i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy miodowe placki.
  • Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.
  •  
  • Smacznego!

1 komentarz:

  1. Przepyszne ciasto, mam dokładnie taki sam przepis :) Nigdy nie jadłam lepszego placka.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.