sobota, 18 kwietnia 2015

Faszerowane muszelki

Wczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam wcześniej ugotowane muszelki, posypałam startym serem i danie gotowe. Prawda, że szybko!



Przepis bierze udział w akcji "Pieczarkowy Tydzień".

Pieczarkowy Tydzień 2015



Składniki:

  • pół opakowania dużych muszelek
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • chilli


 Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Póżniej dodajemy mielone mięso wieprzowe. Wszystko dokładnie podsmażamy. Na koniec dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. 
W dużej ilości osolonej wody gotujemy muszelki. Uważamy jednak, aby nie były zbyt miękkie. Ugotowane muszelki nadziewamy farszem i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wierzch muszelek posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika i podgrzewamy ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni do momentu roztopienia się sera.

Smacznego!











5 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie. Dziękuję za dodanie do akcji. Mam nadzieję, że nie uznasz, że się czepiam - ale jak już wklejasz banerek bez agregatorowego logo, to poproszę, aby przekierowywał do zaproszenia do akcji z mojego bloga, albo niech będzie ten agregatorowy ;) Może być też link do zaproszenia z mojego bloga. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana popraw proszę, bo tak będę musiała odrzucić :(

      Usuń
  2. Faszerowane muszelki. If you know what I mean.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.