czwartek, 28 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką

Uwielbiam śliwki, a jeszcze bardziej ciasta ze śliwkami. Dzisiaj upiekłam proste ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką.




Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  •  3 żółtka
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 1 kg śliwek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka

Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy całe jajka, żółtka i szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą część schładzamy w lodówce. Blaszkę posmarowaną margaryną wylepiamy pozostałą częścią ciasta i posypujemy kaszą manną. Ćwiartki śliwek bardzo gęsto układamy na cieście i zalewamy gorącym budyniem (2 budynie, 4 łyżki cukru, 3 szklanki mleka). Budyń posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 


Smacznego!









2 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam ciasta z budyniem:) zapraszam do mnie : lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak Ty uwielbiam ciasta pod RÓŻNĄ POSTACIĄ.
    Przepisy są wspaniałe - ale wolę nie robić ale jeść!!!!!
    Trudno mi przekonać moją drugą połowę żeby mi coś raczyła zrobić tak smacznego
    Ale jestem poszkodowany życiowo jeśli chodzi o jedzenie!
    Janusz

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.