poniedziałek, 20 lipca 2015

Kotlety z kalafiora

Apetyczne różyczki kalafiora możemy przyrządzać i podawać na różne sposoby. Dzisiaj proponuję kotlety z kalafiora. Pamiętajmy, że kalafior jest cennym źródłem witamin i mikroelementów: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza. 






Składniki:


  • 0,5 kalafiora
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy do garnka z wodą (wodę należy posolić i dodać cukier). Kalafior gotujemy ok. 10 minut, uważając, aby się nie rozgotował. Po ostudzeniu delikatnie rozgniatamy go widelcem. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz do smaku. Do masy wbijamy roztrzepane jajko, mąkę, a na samym końcu posiekany szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 

Smacznego!






3 komentarze:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.