wtorek, 4 sierpnia 2015

Lasagne z cukinią

Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Ostatnio przeczytałam, że wielkość porcji lasagne dla każdego domownika powinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni. 



Składniki:
  • 3 małe cukinie
  • 10 dag sera żółtego
  • 15 dag marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,3 szklanki oleju
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 30 dag pieczarek
  • 200 ml soku pomidorowo-warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • zioła prowansalskie
Sos beszamelowy:
  • 8 dag masła
  • 8 dag mąki
  • 1 litr mleka
  • sól
  • pieprz
  • utarta gałka muszkatułowa
Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe.  

W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne mleko i ponownie na małym ogniu mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas mieszając (beszamel łatwo się przypala) gotujemy sos, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.
Cukinię kroimy w cienkie w plastry - wzdłuż.
Do formy wysmarowanej tłuszczem wlewamy trochę beszamelu i układamy na przemian: cukinię, sos mięsny, beszamel, ser - do wyczerpnia składników.
Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Smacznego!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.