Składniki:
- 3 małe cukinie
- 10 dag sera żółtego
- 15 dag marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,3 szklanki oleju
- 50 dag mięsa mielonego
- 30 dag pieczarek
- 200 ml soku pomidorowo-warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- oregano
- zioła prowansalskie
Sos beszamelowy:
- 8 dag masła
- 8 dag mąki
- 1 litr mleka
- sól
- pieprz
- utarta gałka muszkatułowa
Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe.
W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne mleko i ponownie na małym ogniu mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas mieszając (beszamel łatwo się przypala) gotujemy sos, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.
Cukinię kroimy w cienkie w plastry - wzdłuż.
Do formy wysmarowanej tłuszczem wlewamy trochę beszamelu i układamy na przemian: cukinię, sos mięsny, beszamel, ser - do wyczerpnia składników.
Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.