wtorek, 18 sierpnia 2015

Kurczak na ryżu

Na dzisiejszy obiad proponuję kurczaka na ryżu. Smaczne danie, które każdemu smakuje, a pracy przy nim niewiele.





Składniki:

  • 3 torebki ryżu
  • 15 udek 
  • 2 cebule
  • 6 łyżek ketchupu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • oregano
  • wegeta
  • słodka papryka
  • 80 g masła
Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem i odstawiamy na dwie godziny. 
Masło kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a na nim układamy pokrojone cebule. Następnie układamy udka. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.