środa, 9 września 2015

Tort z galaretką i owocami

Typowo letni tort, taki z owocami, galaretką i bitą śmietaną. Ja wykorzystałam brzoskwinie i borówki, ale możemy również dodać truskawki, winogrona lub inne owoce.




Składniki:

Biszkopt:
  • 7 jajek
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 szklanka cukru
    Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty.

    Masa:
    • 1 l śmietany
    • 4-5 łyżek cukru pudru
    • 3 torebki śmietan-fix
    • 1 galaretka brzoskwiniowa
    • 1 galaretka cytrynowa
    • owoce: brzoskwinie, borówki
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem.  Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Biszkopt nasączamy ponczem, układamy borówki i zalewamy tężejącą cytrynową galaretką. Na galaretkę nakładamy część bitej śmietany. Nakładamy drugi biszkopt, nasączamy ponczem, układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową. Na galaretkę nakładamy ponownie część bitej śmietany i ostatni naponczowany biszkopt. Cały tort smarujemy bitą śmietaną i ozdabiamy owocami.

    Smacznego!






    1 komentarz:

    Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
    Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
    Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.