Składniki:
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Masa:
- 1 l śmietany
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 3 torebki śmietan-fix
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka cytrynowa
- owoce: brzoskwinie, borówki
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt nasączamy ponczem, układamy borówki i zalewamy tężejącą cytrynową galaretką. Na galaretkę nakładamy część bitej śmietany. Nakładamy drugi biszkopt, nasączamy ponczem, układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową. Na galaretkę nakładamy ponownie część bitej śmietany i ostatni naponczowany biszkopt. Cały tort smarujemy bitą śmietaną i ozdabiamy owocami.
Smacznego!
Idealny na letnie przyjęcia :)
OdpowiedzUsuń