Składniki:
(ok. 25 sztuk)
- 3 paczki herbatników
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- pół szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- po 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej
- 5 dag płatków migdałowych
- aromat rumowy
- wiórki kokosowe
Herbatniki ścieramy na tarce lub rozgniatamy wałkiem. Wsypujemy do miski i kolejno dodajemy: cukier puder, kakao, 2 łyżki płatków migdałowych, orzechy, miód, śmietanę, powidła oraz pozostałe bakalie. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy kilka kropli aromatu rumowego. Formujemy kulki o średnicy 3 cm, obtaczamy w pokruszonych migdałach lub wiórkach kokosowych i układamy na tacy. Trufelki odstawiamy do lodówki na sześć godzin.
Smacznego!
Mmm muszą być przepyszne :) Będziemy musieli sami spróbować :) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuń