Ptysie (ok. 25 sztuk):
- 1 szklanka wody
- 0,5 margaryny
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wodę z margaryną gotujemy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy 5 minut. Masa musi być jednolita. Studzimy. Do masy dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia. Blachę posypujemy mąką i szprycą formujemy malutkie ptysie (w czasi pieczenia urosną). Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Farsz:
- 5 ćwiartek kurczaka
- 3 marchewki
- 0,5 kg pieczarek
- sól
- pieprz
Ugotowane mięso kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na oliwie. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Odcinamy górną część ptysi i nadziewamy przygotowanym farszem. Podajemy na ciepło, uprzednio podgrzewając je w piekarniku.
Smacznego!
Pomysłowe danie!
OdpowiedzUsuńBardzo elegancka przystawka :)
OdpowiedzUsuń