niedziela, 12 lipca 2015

Ptysie z kurczakiem

Nie zawsze ptysie muszą być z kremem, na słodko. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, to może podajmy je z kurczakiem. Są takie delikatne, wytworne. Mają w sobie magiczną siłę i nikt nie potrafi im się oprzeć.


Składniki:

Ptysie (ok. 25 sztuk):
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wodę z margaryną gotujemy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy 5 minut. Masa musi być jednolita. Studzimy. Do masy dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia. Blachę posypujemy mąką i szprycą formujemy malutkie ptysie (w czasi pieczenia urosną). Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Farsz:
  • 5 ćwiartek kurczaka 
  • 3 marchewki
  • 0,5 kg pieczarek
  • sól
  • pieprz
Ugotowane mięso kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na oliwie. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Odcinamy górną część ptysi i nadziewamy przygotowanym farszem. Podajemy na ciepło, uprzednio podgrzewając je w piekarniku.

Smacznego!



2 komentarze:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.