wtorek, 30 grudnia 2014

Faworki

Faworki, chrust, chruściki  - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...




Składniki:
  • 4 żółtka
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Z żółtek, śmietamy, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Kolejno małe porcje ciasta wałkujemy bardzo cieniutko i specjalnym nożykiem kroimy faworki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na oleju). Na rozgrzany olej wrzucamy po kilka faworków. Gdy będą miały złoty kolor szybko wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!










1 komentarz:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.