Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 750 g serka mascarpone
- 250 ml kremówki
- 100 g cukru pudru
- 100 ml adwokatu
- 1 filiżanka mocnej rozpuszczalnej kawy
Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy na 3 blaty. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i serek mascarpone. Wszystko miksujemy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Adwokat mieszamy z kawą. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy 1/3 adwokatu z kawą, a na nim nakładamy 1/3 kremu śmietankowego i posypujemy 30 g startej czekolady. Następnie kładziemy drugi blat ciasta, nasączamy go i nakładamy krem z czekoladą i to samo robimy z trzecim biszkoptem. Boki ciasta smarujemy również kremem i posypujemy startą czekoladą. Tort wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńTen smak!
OdpowiedzUsuń