sobota, 27 grudnia 2014

Wigilijne pierogi z makiem

Dzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny.





Składniki:

Ciasto:
  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 200 ml wody

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 

Nadzienie makowe:
  • 150 g maku
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 25 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko

Mak płuczemy zimną wodą, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy go i przepuszczamy razem z orzechami przez maszynkę do mielenia mięsa.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, pokrojone na połówki rodzynki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Nadzienie odstawiamy do wystudzenia, a następnie mieszamy z surowym żółtkiem. 
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka i na każde z nich nakładamy łyżką przygotowane nadzienie. Pierożki składamy na pół i zlepiamy palcami brzegi w falbankę. Tak przygotowane pierożki wrzucamy do wrzącj wody i wyjmujemy je natychmiast po wypłynięciu.

Przed podaniem możemy polać słodką śmietanką, posypać cynamonem i cukrem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.