Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 200 ml wody
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Nadzienie makowe:
- 150 g maku
- 300 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 25 g rodzynek
- 50 g orzechów laskowych lub włoskich
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
Mak płuczemy zimną wodą, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy go i przepuszczamy razem z orzechami przez maszynkę do mielenia mięsa.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, pokrojone na połówki rodzynki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Nadzienie odstawiamy do wystudzenia, a następnie mieszamy z surowym żółtkiem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka i na każde z nich nakładamy łyżką przygotowane nadzienie. Pierożki składamy na pół i zlepiamy palcami brzegi w falbankę. Tak przygotowane pierożki wrzucamy do wrzącj wody i wyjmujemy je natychmiast po wypłynięciu.
Przed podaniem możemy polać słodką śmietanką, posypać cynamonem i cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.