Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- 12 dag zimnego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
Masa serowa:
- 80 dag sera na sernik
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 120 ml oleju
- 250 ml mleka
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Masa serowa:
4 białka ubijamy na sztywną pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
Ojeja, uwielbiam :3
OdpowiedzUsuńSernik okazał się być moim następnym ulubionym ciastem :)
OdpowiedzUsuń