Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- 1 szklanka cukru
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie delikatnie mieszamy z pianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty.
Masa jabłkowa:
- 1,5-2 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru
- galaretka brzoskwiniowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut, aż zmiękną. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z jabłkami. Wystudzoną masę jabłkową wykładamy na biszkopt.
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany tortowej 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Połowę galaretki rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na jabłka. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody, studzimy i zalewamy nią masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń