wtorek, 16 września 2014

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Do popołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną




Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 1 szklanka cukru

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie delikatnie mieszamy z pianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty.

Masa jabłkowa:
  • 1,5-2 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • galaretka brzoskwiniowa

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut, aż zmiękną. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z jabłkami. Wystudzoną masę jabłkową wykładamy na biszkopt.

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany tortowej 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Połowę galaretki rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na jabłka. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody, studzimy i zalewamy nią masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Smacznego!





1 komentarz:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.