Na dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do porannej kawy.
Składniki:
- 1,5 kg mąki
- 2 szkl. mleka
- 15 dkg drożdży
- 10 jajek
- 3/4 kostki roztopionej margaryny
- 2 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- jagody
Drożdże należy rozpuścić w szklance ciepłego mleko, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki.
Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Musza byc przepyszne...Uwielbiam jagody:)
OdpowiedzUsuń