niedziela, 29 czerwca 2014

Jagodzianki Babci Ali



Na dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do porannej kawy.




Składniki:
  • 1,5 kg mąki
  • 2 szkl. mleka
  • 15 dkg drożdży
  • 10 jajek
  • 3/4 kostki roztopionej margaryny
  • 2 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • jagody

Drożdże należy rozpuścić w szklance ciepłego mleko, dodając  1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki. 
Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Smacznego!

1 komentarz:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.