Składniki:
- 1,2 kg niezbyt tłustej karkówki
- 1,5 puszki ananasów w puszce
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 nieduże pory
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- olej
- pieprz, sól
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Obwiązujemy nitką i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 200 stopni podlewając od czasu do czasu niewielką ilością tłuszczu.
Ananasy osączamy na sitku. 4 krążki zostawiamy do dekoracji, a resztę dzielimy na dwie równe części. Jedną porcję kroimy w grubą kostkę, a drugą miksujemy. Zmiksowane ananasy łączymy z bułką tartą, żółtkiem, natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy ananasowej, mieszamy. Podpieczone mięso smarujemy masą i pieczemy jeszcze 20 minut.
Pory czyścimy, myjemy i kroimy na małe kawałki, podsmażamy. Do podsmażonych porów wlewamy odrobinę wody, dodajemy sól, pieprz i pokrojone w kostkę ananasy. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
Pieczeń wyjmujemy, kroimy na plastry, układamy na półmisku. Duszone ananasy z porem podajemy z kluskami śląskimi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.