Skladniki:
Ciasto makowe:
- 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony)
- 0,5 kg cukru
- 16 jajek
- 2 łyżka miodu
- 4 łyżki bułki tartej
- zapach migdałowy
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Krem "biała dama":
- 2 śmietany 30 %
- 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki żelatyny
Serki homogenizowane, cukier waniliowy, cukier puder miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową.
Ciasta makowe kroimy na 2 placki i przekładamy kremem "biała dama".
Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową.
Smacznego!
lubie takie ciasto :)
OdpowiedzUsuń