niedziela, 14 czerwca 2015

Ciasto z ryżem preparowanym

To ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej kawy.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim"
pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którgo sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia.


bd7ab6bc9dacda3c697f43f49e33317d


Składniki:

Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju Kujawski

Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty.

Masa:
  • 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 margaryny "Kasi"
Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny.

Masa ryżowa:
  • 80 g ryżu preparowanego
  • 1 puszka masy kajmakowej
Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową.

Dodatkowo:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g pestek słonecznika
Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem.

Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również go ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Smacznego!







1 komentarz:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.