Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim"
pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którgo sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia.
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju Kujawski
Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty.
Masa:
- 4 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 4 żółtka
- sok z połowy cytryny
- 1,5 margaryny "Kasi"
Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny.
Masa ryżowa:
- 80 g ryżu preparowanego
- 1 puszka masy kajmakowej
Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową.
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 100 g pestek słonecznika
Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem.
Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również go ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Mmmm , ale apetyczne :D
OdpowiedzUsuńCzekam na kolejne przepisy :)))