SKŁADNIKI :
Ciasto:
- - 10 dag świeżych drożdży
- - 1 szklanka cukru
- - 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej
- - 5 jajek
- - 1 szklanka oleju
- - 5 szklanek mąki
- - cukier waniliowy
Kruszonka :
- - 100 g margaryny
- - pół szklanki cukru
- - 3/4 szklanki mąki
SPOSÓB
WYKONANIA :
10 dag świeżych drożdży kruszymy do miski i posypujemy jedną szklanką cukru. Na to wlewamy jedną szklankę mleka, 5 roztrzepanych jaj i jedną szklankę oleju. Na końcu wsypujemy 5 szklanek mąki i cukier waniliowy. Nic nie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na dwie i pół godziny. Po tym czasie wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.