Dzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce.
Biszkopt:
- 1,5 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 6 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w dużej prostokątnej blasze w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 placki.
Masa waniliowa:
50 dag serków waniliowych
1 puszka mleka skondensowanego
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie z puszki według uznania
Galaretki rozpuszczamy w niecałej szklance wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Serki mieszamy na jednolitą masę z mlekiem skondensowanym. Gdy galaretka ostygnie wlewamy ją do serka. Dodajemy pokrojone brzoskwinie. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy ją drugim biszkoptowym plackiem.
Masa śmietankowa:
pół litra śmietany tortowej
1 śmietan-fix
1 galaretka pomarańczowa
Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody).
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Robiłem - polecam : )
OdpowiedzUsuń