sobota, 31 października 2015

Chilli con carne

Dzisiaj kuchnia meksykańska - chilli con carne. Danie szybkie, jednogarnkowe. Mielona wołowina doprawiona chilli z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli na pewno będzie smakowała. Nie zapomnijcie o lampce dobrego czerwonego wina.


Składniki:

  • 70 dag mielonej wołowiny 
  • duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  •  1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na nim delikatnie przesmażamy cebulę, dodając czosnek, chilli i oregano. Cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy mieloną wołowinę, aby zrumienić ją z każdej strony. Dodajemy pomidory z zalewy i pół puszki soku pomidorowego. Dodajemy bulion wołowy, paprykę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię przykrywamy i gotujemy 20-25 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze trochę gotujemy.

Smacznego!

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.