Gulasz po węgiersku:
- - 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
- - 20 dag pieczarek
- - 2 cebula
- - 1 mała cukinia
- - papryka czerwona i żółta
- - 3-4 łyżki mąki
- - 1 litr bulionu
- - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- - papryka w proszku, pieprz, sól
- - ząbek czosnku
Na początku przygotowujemy bulion. Na patelni smażymy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mące i dodajemy to do bulionu. Na tej samej patelni smażymy cebulkę, a następnie pieczarki, paprykę i cukinię. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Placki ziemniaczane:
- - 1,5 kg ziemniaków startych na tarce
- - 1 jajko
- - 2 czubate łyżki mąki
- - 1 cebula
- - ząbek czosnku
- - sól, pieprz,
- - olej do smażenia
Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane.
Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Placek węgierski możemy ozdobić kleksem śmietany i natką pietruszki.
Danie, które uwielbiam na obiad.
OdpowiedzUsuń