wtorek, 29 lipca 2014

Placek po węgiersku

Na obiad proponuję pyszny i sycący placek po węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie dla siebie coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany. To naprawdę dobre połączenie.




Gulasz po węgiersku:

  • - 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
  • - 20 dag pieczarek
  • - 2 cebula
  • - 1 mała cukinia
  • - papryka czerwona i żółta
  • - 3-4 łyżki mąki
  • - 1 litr bulionu
  • - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • - papryka w proszku, pieprz, sól
  • - ząbek czosnku

Na początku przygotowujemy bulion. Na patelni smażymy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mące i dodajemy to do bulionu. Na tej samej patelni smażymy cebulkę, a następnie pieczarki, paprykę i cukinię. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy.

Placki ziemniaczane:

  • - 1,5 kg ziemniaków startych na tarce
  • - 1 jajko
  • - 2 czubate łyżki mąki
  • - 1 cebula
  • - ząbek czosnku
  • - sól, pieprz,
  • - olej do smażenia

Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane. 
Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Placek węgierski możemy ozdobić kleksem śmietany i natką pietruszki. 

1 komentarz:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.