piątek, 17 lipca 2015

Pierogi z wiśniami

Dzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami. Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie.







Składniki:
(ok. 60 pierogów)
  • 0,5 kg mąki
  • 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Mąkę przesiewamy na blat stolnicy, robimy po środku dołek i wbijamy do niego jajka. Nastepnie dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy dodając stopniowo gorącą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i ciasto rozwałkowujemy. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wykrawamy kółka. Na środek nakładamy 2-3 wiśnie, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy pierogi.
W dużym garnku przygotowujemy osoloną wodę. Na gotującą wodę wkładamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną. Polewamy śmietanką z odrobiną cukru.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.