środa, 4 lutego 2015

Zupa meksykańska z kurczakiem

Pyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska. Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień. 






Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • płatki chilli
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól
  • 1 l bulionu warzywnego

Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony filet z cebulką i papryką. Dodajemy 1 szklankę bulionu warzywnego, puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli. To wszystko gotujemy na małym ogniu, następnie zawartość patelni przekładamy do reszty gorącego bulionu w garnku i gotujemy na większym ogniu. Aby zagęścić zupę 1 szklankę (bez kurczaka) miksujemy blenderem. Przelewamy do reszty zupy, dodajemy do smaku przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Podając możemy posypać koperkiem lub natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.