Składniki:
Placki ziemniaczane:
- 70 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Farsz mięsny:
- 50 dag mielongo mięsa
- cebula
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku
- słodka mielona papryka
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- 10 dag startego sera żółtego
- koperek
- 1-2 łyżki śmietany
Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki.
Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się stopi.
Roladki podajemy posypane pozostałą porcją koperku.
Smacznego!
już kilka razy przymierzałam się do zrobienia takiego przysmaku ...teraz zrobię na pewno
OdpowiedzUsuń