piątek, 31 lipca 2015

Mięsne roladki z placków ziemniaczanych

Bardzo lubię placki ziemniaczane. Proste danie, ale jakże smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek. 






Składniki:

Placki ziemniaczane:
  • 70 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Farsz mięsny:
  • 50 dag mielongo mięsa
  • cebula
  • marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • słodka mielona papryka
  • pieprz
  • sól
Dodatkowo:
  • 10 dag startego sera żółtego
  • koperek
  • 1-2 łyżki śmietany
Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki.

Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się stopi. 

Roladki podajemy posypane pozostałą porcją koperku.

Smacznego!








1 komentarz:

  1. już kilka razy przymierzałam się do zrobienia takiego przysmaku ...teraz zrobię na pewno

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.