Składniki:
- 0,5 kalafiora
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pieprz
- szczypiorek
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy do garnka z wodą (wodę należy posolić i dodać cukier). Kalafior gotujemy ok. 10 minut, uważając, aby się nie rozgotował. Po ostudzeniu delikatnie rozgniatamy go widelcem. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz do smaku. Do masy wbijamy roztrzepane jajko, mąkę, a na samym końcu posiekany szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPolecam kalafior gotować na parze
OdpowiedzUsuńSuper! Inny, smaczny sposób na podanie kalafiora!
OdpowiedzUsuń