Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa truskawkowa:
- 2 kostki masła
- pół kilograma truskawek
- 1 szklanka cukru
Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zmiksowane truskawki i bardzo dokładnie ucieramy.
Biszkopt ponczujemy i na wierzch nakładamy masę truskawkową. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Bardzo miło widzieć nam Przyciski Listonic na Pani blogu, dziękujemy!! :-)) Przy okazji porada :-) Dobrym sposobem na biszkopt jest używanie składników, które przez jakiś czas leżały w temp. pokojowej (a nie wyciągniętych dopiero co z lodówki). Np. jajka o temperaturze pokojowej podczas ubijania zatrzymują więcej powietrza.;-) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń