wtorek, 6 stycznia 2015

Karnawałowe kwiatuszki

W karnawale nie może zabraknąć pączków, faworków. a karnawałowe kwiatuszki są po prostu pyszne, kruchutkie, delikatne. Potrafią podbić nie jedno podniebienie. Polecam.





Składniki:

  • 30-40 dag mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4,5 łyżki śmietany
  • 2 łyżki rumu
  • 1,5 łyżki masła
  • olej do smażenia

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek i wbijamy żółtka, a następnie dodajemy cukier puder, śmietanę, rum oraz masło i wszystko razem, wyrabiamy na jednolite ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 15 minut). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujmy tak jak na pierogi i wycinamy z niego krążki przy pomocy szklanki. Brzegi krążków ciasta nadcinamy w pięciu miejscach, w równych odstępach, nie docinając do środka. Następnie każdy z końców kolejno zawijamy do środka. Zawinięte końce dobrze dociskamy, aby w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły. Uformowane kwiatuszki wrzucamy kolejno na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron , aż się zarumienią. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.