Składniki:
Biszkopt (duża tortownica):
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa miętowa:
- 150 g landrynek miętowych
- 1/4 szklanki wody
- 1 budyń śmietankowy
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła
Masa śmietankowa:
- 1 galaretka agrestowa
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
- 2 paczki herbatników
- czekolada do starcia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W 0,5 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuszek.
Landrynki miętowe wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i na wolnym ogniu rozpuszczamy je. Cały czas mieszamy, łatwo przyklejają się do dna rondelka. Lekko przestudzony syrop miętowy wlewamy do budyniu.
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę dodając śmietan-fix. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.
Na naponczowany biszkopt nakładamy masę miętową. Na niej układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy śmietanę.
Całość posypujemy startą czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Ciekawy przepis :). Uwielbiam miętowe czekoladki. I planuję już od dawna, żeby zrobić jakieś " miętowe " ciasto. A że opis zachęca, to przy najbliższej okazji wypróbuję miętowy torcik :). Pozdrawiam :) !
OdpowiedzUsuń