wtorek, 14 lipca 2015

Biszkopt z masą truskawkową

Chociaż sezon na truskawki jest bardzo krótki, to jednak to ciasto możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy przecier truskawkowy. Warto zmiksować truskawki z cukrem, aby później cieszyć się ich smakiem.





Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa truskawkowa:
  • 2 kostki masła
  • pół kilograma truskawek
  • 1 szklanka cukru
Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zmiksowane truskawki i bardzo dokładnie ucieramy. 

Biszkopt ponczujemy i na wierzch nakładamy masę truskawkową. Schładzamy w lodówce.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Bardzo miło widzieć nam Przyciski Listonic na Pani blogu, dziękujemy!! :-)) Przy okazji porada :-) Dobrym sposobem na biszkopt jest używanie składników, które przez jakiś czas leżały w temp. pokojowej (a nie wyciągniętych dopiero co z lodówki). Np. jajka o temperaturze pokojowej podczas ubijania zatrzymują więcej powietrza.;-) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.