Przepyszny tort, który wszystkich zaskakuje po przekrojeniu. Biszkopty tworzą wzór szachownicy.
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, utarte żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut (w małej tortownicy - ok. 20 cm średnicy) w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt ciemny:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Biszkopt ciemny przygotowujemy tak jak jasny. Na końcu dodajemy kakao.
Krem:
- 1 budyń waniliowy
- pół litra mleka
- 1 kostka masła
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń.
Każdy biszkopt kroimy na dwa blaty. Korzystając z talerzy różnej wielkości wykrawamy cztery obręcze tej samej szerokości. Każdą warstwę układamy naprzemiennie z obręczy jasnych i ciemnych. Kolejne warstwy przekładamy kremem. Wszystkie warstwy mocno ponczujemy. Jeśli pozostanie kremu możemy posmarować nim boki tortu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.