niedziela, 21 czerwca 2015

Tort szachownica


Przepyszny tort, który wszystkich zaskakuje po przekrojeniu. Biszkopty tworzą wzór szachownicy. 




Składniki:

Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, utarte żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut (w małej tortownicy - ok. 20 cm średnicy) w temperaturze 180 stopni.


Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Biszkopt ciemny przygotowujemy tak jak jasny. Na końcu dodajemy kakao.

Krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • pół litra mleka
  • 1 kostka masła
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. 
Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń.

Każdy biszkopt kroimy na dwa blaty. Korzystając z talerzy różnej wielkości wykrawamy cztery obręcze tej samej szerokości. Każdą warstwę układamy naprzemiennie z obręczy jasnych i ciemnych. Kolejne warstwy przekładamy kremem. Wszystkie warstwy mocno ponczujemy. Jeśli pozostanie kremu możemy posmarować nim boki tortu.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.