sobota, 11 kwietnia 2015

Przekładaniec jabłkowo-orzechowy

Orzechy, jabłka to dobre połączenie smakowe. Niektórzy uważają, że takie ciasto to typowo jesienne. Jednak, gdy jest coś smacznego to jedzmy to przez cały rok.


Składniki:

Biszkopt orzechowy:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek zmielonych orzechów
  • 4,5 łyżki bułki tartej
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto jabłkowe:
  • 1 kg jabłek
  • 6  żółtek
  • 20 dag margaryny
  • 45 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżka cukru pudru
  • 6 dag drożdży
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
Masa:
  • 0,5 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 masło (25 dag)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
Biszkopt orzechowy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Na blaszkę posmarowaną margaryną, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na dwie części.

Ciasto jabłkowe:
Świeże drożdże mieszamy z cukrem i pozostawiamy na 15-20 minut. Margarynę siekamy nożem z mąką. Dodajemy żółtka, sól, śmietanę, cukier, wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto szybko wyrabiamy. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę. Na tę warstwę wykładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach połączone z bułką tartą. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy również ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa:
Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Do utartego masła dodajemy przestudzony budyń.

Sposób przełożenia:
biszkopt orzechowy,
- masa,
- ciasto jabłkowe,
- masa,
- biszkopt orzechowy.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!









2 komentarze:

  1. Uwielbiam to połączenie :) Mniam .... ciasto bardzo pyszne na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również lubię takie połączenie smaków... bardzo efektowne ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.