Składniki:
Biszkopt orzechowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek zmielonych orzechów
- 4,5 łyżki bułki tartej
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto jabłkowe:
- 1 kg jabłek
- 6 żółtek
- 20 dag margaryny
- 45 dag mąki pszennej
- 1,5 łyżka cukru pudru
- 6 dag drożdży
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Masa:
- 0,5 litra mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 masło (25 dag)
- 1/3 szklanki cukru pudru
Biszkopt orzechowy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Na blaszkę posmarowaną margaryną, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na dwie części.
Ciasto jabłkowe:
Świeże drożdże mieszamy z cukrem i pozostawiamy na 15-20 minut. Margarynę siekamy nożem z mąką. Dodajemy żółtka, sól, śmietanę, cukier, wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto szybko wyrabiamy. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę. Na tę warstwę wykładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach połączone z bułką tartą. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy również ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa:
Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Do utartego masła dodajemy przestudzony budyń.
Sposób przełożenia:
- biszkopt orzechowy,
- masa,
- ciasto jabłkowe,
- masa,
- biszkopt orzechowy.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam to połączenie :) Mniam .... ciasto bardzo pyszne na pewno.
OdpowiedzUsuńJa również lubię takie połączenie smaków... bardzo efektowne ciasto:-)
OdpowiedzUsuń