niedziela, 19 października 2014

Babeczki - kwiatuszki

Najczęściej piekę babeczki biszkoptowe. Dzisiaj proponuję kruche babeczki - kwiatuszki. Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie.




Składniki (35 babeczek):
  • 1/5 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 margaryna
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy kwiatuszki (jeśli nie mamy gotowej foremki możemy wyciąć szablon z kartonu). Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu babeczki ozdabiamy według uznania: owocami, bitą śmietaną, galaretką itp.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.