Składniki:
- 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka margaryny "Kasi"
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- 1 kieliszek (25 ml) wódki
Margarynę "Kasię" roztapiamy i schładzamy. Dosypujemy cukier puder i całość miksujemy. Stopniowo dodajemy żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.