poniedziałek, 20 października 2014

Sernik z brzoskwiniami

Serniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami




Składniki:
  • 1 kg tłustego zmielonego sera
  • 8 jaj
  • kostka masła ekstra
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • olejek pomarańczowy
  • 1/2 puszki brzoskwiń 
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo - na zmianę - dodajemy ser i miękkie masło. Wlewamy olejek pomarańczowy. Pod koniec dodajemy obie mąki. Całość przelewamy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik pozostawiamy jeszcze w uchylonym piekarniku na 15 minut i dopiero wtedy wyjmujemy ciasto.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.