.
Składniki:
Biszkopt według przepisu
http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 3 jaja (pianę ubić z białek)
- 20 dag margaryny
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 1/3 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
dżem jagodowy i jagody mrożone lub świeże
Masa śmietanowa:
- 0,5 śmietany tortowej
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Wykonanie:
Pieczemy biszkopt. Gdy wystygnie przekrajamy go na dwie części. Jedna część grubsza będzie spodem i jej nie nasączamy. Drugą część można nasączyć.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy żółtka, ser (wcześniej zmielony lub z wiaderka). Wszystko dobrze miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przelewamy do garnka, mieszając gotujemy . Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem i proszkiem budyniowym. Wlewamy to do masy serowej intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje.
Grubszą część biszkoptu smarujemy cienką warstwą dżemu jagodowego i wykładamy jagody. Na jagody wylewamy ciepłą masę serową i schładzamy. Na masę serową kładziemy cieńszy biszkopt i nasączamy ponczem.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na biszkopt.
Wierzch ciasta możmy ozdobić starta czekoladą lub jagodami.
Smacznego!
Superowe! :D
OdpowiedzUsuń