wtorek, 19 sierpnia 2014

Nalewka malinowa

Jeśli na Waszej działce rosną owoce, wykorzystajcie je do przetworów. Polecam Wam nie tylko dżemy i konfitury, ale także nalewki. W dawnych czasach były przyrządzane głównie przez mnichów w celach leczniczych, dziś są często uwieńczeniem posiłku lub dodatkiem do słodkich dań.



Składniki:
  • 1,5 kg świeżych malin
  • 1 litr spirytusu
  • 2 szklanki wody
  • 400 g cukru

Maliny przekładamy do słoja, zalewamy spirytusem, zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym jasnym miejscu na 4 dni. Po tym czasie przecedzamy, zlewając wytrawną nalewkę do drugiego słoja. Cukier rozpuszczamy w 2 szklankach wody, dodajemy do nalewki, łączymy, szczelnie zamykamy i odstawiamy jeszcze na 4 dni. Rozlewamy do butelek.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Która kobieta odważy się spróbować? ja nie miałabym na tyle odwagi!!!

    serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.