sobota, 23 sierpnia 2014

Kruche rogaliki drożdżowe

Dzisiaj polecam pyszne, kruche rogaliki drożdżowe. Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji. 




Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 25 dag margaryny
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek
  • marmolada owocowa
  • jajko do posmarowania
  • cukier kryształ do posypania

Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę i wkładamy do zimnej wody. Ciasto na początku opadnie na dno, a po 30 minutach wypłynie na wierzch. Wówczas wyjmujemy je i kładziemy na posypanej mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy ciasto formując rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.