poniedziałek, 30 marca 2015

Wielkanocny sernik gotowany

Uwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym?




Wpis powstał w ramach akcji konkursowej 
"Wielkanocne wypieki z Delectą".


55embed 34lnspjt9ozu3m2dupn2gymw4lseaazz

Składniki:

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
  • 3 łyżki oleju
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut. 

Masa serowa według przepisu:
http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/sernik-gotowany-na-biszkopcie.html#more

Masa śmietankowa:
  • 0,5 litra śmietany tortowej
  • 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta

Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta

Wykonanie:
Pieczemy biszkopt. Gdy ostygnie ponczujemy go i smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy ciepłą jeszcze masę serową i schładzamy. Schłodzony ser posypujemy drobno pokrojonymi brzoskwiniami z puszki i zalewamy je tężejącą galaretką brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto schładzamy.

Smacznego!







4 komentarze:

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.