Składniki na biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i roztrzepane żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blasze w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 placki.
Składniki na piankę brzoskwiniową:
- 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 puszka brzoskwiń
Gotujemy jedną szklankę wody i 1/2 szklanki soku z brzoskwiń. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy i studzimy. Mleko skondensowane niesłodzone miksujemy i wlewamy do niego tężejącą galaretkę. Brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do masy. Tak przygotowaną masę nakładamy na pierwszy naponczowany placek biszkoptowy i przykrywamy ją drugim też naponczowanym biszkoptem. Na wierzchu układamy winogrona i zalewamy dwoma wcześniej rozpuszczonymi (według przepisu na opakowaniu) truskawkowymi galaretkami. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.